سونوگرافی آنومالی

سونوگرافی آنومالی که به سونوگرافی سه ماهه دوم نیز معروف است، یک سونوگرافی دو بعدی است که بوسیله آن میتوان وضعیت رشد جنین را بررسی کرد. در این سونوگرافی می توان نگاهی دقیق به جنین ، وضعیت قرارگیری و بند ناف او انداخت و وضعیت جنین را به لحاظ وجود ناهنجاری های مختلف بررسی كلی نمود. ضمنا بررسی میزان مایع آمنیوتیک و ضربان قلب جنین نیز در این نوع سونوگرافی توسط پزشک متخصص ممكن می شود.

سونوگرافی آنومالی یا همان سونوگرافی بررسی سلامت جنین است که بهترین زمان سونوگرافی آنومالی بین هفته 18 تا 19 بارداری می باشد به این دلیل که بعد از 19 هفته اجازه سقط قانونی به دلیل مسائل شرعی نداریم که ترجیحا باید در نزدیکی 19 هفته انجام شود و سعی نشود زودتر انجام شود.

در این سونوگرافی از سر تا پای جنین هم بیرون هم داخل بدن بررسی می شود و علاوه بر بررسی جسمی با توجه به یک سری علامت هایی هم که وجود دارد سندروم های متفاوت همانند سندروم داون که در سونوگرافی NT نیز بررسی شده است هم باز مجددا در این سونوگرافی بررسی می شود.

اهمیت سونوگرافی آنومالی

این سونوگرافی به طور مشخص امکان وجود ناهنجاری های نادر را در جنین بررسی می کند، البته در بیشتر مواقع جنین سالم است و به صورت طبیعی در حال تکامل است ولی برای اطمینان خاطر از عدم وجود ناهنجاری، سونوگرافی آنومالی به همه ی زنان باردار در سه ماهه دوم پیشنهاد می شود. پس سونوگرافی آنومالی یکی از سونوگرافی های مهم بارداری می باشد. جهت مطالعه انواع سونوگرافی های بارداری اینجا را کلیک کنید.

اهمیت سونوگرافی آنومالی

بهترین زمان انجام سونوگرافی آنومالی

بنا به صلاحدید پزشک متخصص خود، سونوگرافی را می توان هر زمان بین هفته ۱۸ تا ۲۲ بارداری انجام داد و مدت زمان انجام این نوع سونوگرافی کمتر از ۳۰ دقیقه به طول می انجامد. در کل بهترین زمان انجام سونوگرافی آنومالی هفته ۱۸ الی ۱۹ بارداری می باشد تا در صورت لزوم محدودیت سقط قانونی به وجود نیاید.

هدف از انجام سونوگرافی آنومالی

هدف اصلی از انجام سونوگرافی آنومالی بررسی نحوه رشد جنین و بررسی ارگان های حیاتی است. با کمک سونوگرافی سه ماهه دوم هرگونه ناهنجاری که جنین ممکن است در قسمت های مختلف بدن وجود داشته باشد شناسایی می شود.

انجام سونوگرافی آنومالی در اواسط بارداری برای تایید رشد صحیح جنین توصیه می شود. تمرکز اصلی معمولا بر روی اندامهایی مانند مغز, قلب, کلیه ها و نخاع و وضعیت قرارگیری جفت است.

چه ناهنجاری هایی در سونوگرافی آنومالی تشخیص داده می شود؟

در سونوگرافی آنومالی پزشک لیستی از موارد را بررسی می کند. ناهنجاری های شناسایی شده ممکن است پس از تولد مورد درمان قرار گیرند و یا در مواقع شدت ناهنجاری نیاز به مداخله و درمان فوری داشته باشد.

در ادامه تعدادی از ناهنجاری هایی که در سونوگرافی آنومالی می تواند تشخیص داده شود آورده شده است:

  • شکاف لب
  • اسپینا بیفیدا (نقص نخاعی)
  • مشکلات قلبی
  • مشکلات کلیوی
  • آنانسفالی یا نبود قسمت بالایی سر
  • نقص در اندام ها

برای مثال دستها و پاها بسیار کوتاه باشند

 

در حینی که سونوگرافی با هدف پیدا کردن ناهنجاری انجام می شود, همیشه تشخیص آنها كار راحتی نیست. برای مثال اگر مشکلی در دیواره شکم, کلیه ها, دست و پاها یا ستون فقرات باشد احتمال تشخیص آنها توسط سونوگرافی بالاست. اما احتمال تشخیص ناهنجاری در قلب, بررسی وجود سوراخ در ماهیچه ای که قفسه سینه و شکم را جدا میکند و یا تشخیص مایع اضافی در مغز بسیار پایین است.

کلینیک سونوگرافی و رادیولوژی دکتر حسین صدری یکی از مراکز تخصصی سونوگرافی آنومالی می باشد.

سونو آنومالی در هفته 16 بارداری

ناهنجاری های جنین در حدود ۳-۵ ٪ از بارداری ها رخ می دهد. با اینکه بهترین زمان برای انجام سونوگرافی آنومالی در هفته ۱۸ الی ۲۲ ام بارداری می باشد اما با توجه به ویژگی های خاص و بالای این نوع سونو، تشخیص ناهنجاری های اولیه امکان پذیر است. انجام سونوگرافی آنومالی در ۱۶ هفتگی برای افراد پر خطر و در موارد خاص تجویز می شود. با این وجود سونوی سلامت در سنین بالاتر باید تكرار گردد. طبق تحقیقات ۵۶٪ از ناهنجاری ها در این زمان قابل تشخیص است.

چگونه خود را برای انجام سونوگرافی آنومالی آماده کنیم؟

انجام سونوگرافی آنومالی در طول بارداری امری شایع و طبیعی است و نیاز به آمادگی خاصی ندارد. با این وجود ذكر نكاتی كه در زیر ذکر گردیده ممکن است سونوگرافی را برایتان سریع تر, راحت تر و کارآمدتر نماید:

  • توصیه می شود که قبل از سونوگرافی استراحت نموده و با رعایت زمانبندی مناسب كمی زودتر در محل سونوگرافی حاضر شوید تا ضمن پرهیز از عجله و قرار گرفتن در مقابل استرس در زمان انجام كاملا ریلكس باشید.
  • برای انجام سونوگرافی آنومالی نیاز به پر کردن مثانه نیست و فقط وجود مقدار کمی ادرار در مثانه کافی است. بطور كلی در سونوگرافی های پس از ده هفتگی به پر بودن مثانه نیاز نیست.
  • همانند دیگر سونوگرافی ها, در سونوگرافی آنومالی هم نیاز است که شکم را از ناحیه ناف تا لگن در معرض سونوگرافی قرار دهید و از این جهت توصیه می شود لباس راحتی بپوشید.
  • تمام گزارش های سونوگرافی های قبلی خود را به همراه داشته باشید تا در صورت لزوم در دسترس باشند.

نحوه انجام سونوگرافی انومالی

در ابتدای انجام سونوگرافی پزشک ژلی را به شکم شما می زند و پروب را روی شکم شما جابه جا می کند. ممکن است گاهی با جابه جایی پروب كمی احساس فشار نمایید که برای دیدن دقیق تر جنین اتفاق می افتد. پزشک صورت و دست های فرزندتان را به شما نشان می دهد و شما می توانید اعضای متفاوت جنین را در مانیتور ببینید

و یا از پزشک بخواهید که برای شما توصیح دهد. مایع آمنیوتیک که جنین در آن شناور است به رنگ سیاه دیده می شود. همچنین ستون فقرات و استخوان ها به رنگ سفید است. شما حتی می توانید انگشتان فرزندتان را ببینید و ضربان قلب جنین را گوش دهید.

در موسسه سونوگرافی دكتر صدری پزشك توضیحات کافی را در حین انجام سونو در اختیار شما قرار میدهد و نیز میتوانید در پایان با فراغ بال پرسشهای خود را مطرح نمایید.

شما می توانید به همراه همسر و یا یکی از عزیزانتان به اتاق سونوگرافی بروید و از روی مانیتور روند انجام سونوگرافی را دنبال كنید. همچنین به همراه گزارش سونوگرافی، تصویری از فرزندتان به شما داده می شود

و می توانید فیلم سونوگرافی انومالی را به صورت سی دی از ما دریافت کنید كه اینهمه پس از مدت كوتاهی پس از خروج از اتاق معاینه به شما تحویل داده می شود.

آیا سونوگرافی آنومالی دقیق است؟

سونوگرافی آنومالی یکی از سونوگرافی های بسیار مهم در طول بارداری می باشد که همانطور که گفته شد رشد جنین را بررسی می کند و به تشخیص زودهنگام ناهنجاری ها کمک می کند. این سونوگرافی معمولا دقیق است و تصاویر صحیحی را از جنین نمایان می سازد با این وجود به آن معنی نیست که در سونوگرافی آنومالی میتوان به صد در صد ناهنجاریها پی برد.

این به دلیل آن است که تشخیص ناهنجاری در جنین مخصوصا در اندام های حیاتی بسیار مشکل است. موسسه سونوگرافی و رادیولوژی دکتر صدری پس از ربع قرن تجربه یکی از مراکز موفق و معتبر سونوگرافی انومالی می باشد.

اگر ناهنجاری در سونوگرافی آنومالی مشاهده شد چه باید کرد؟

لازم به تكرار است که نتایج و گزارشات سونوگرافی آنومالی را میتواند در شرائطی مورد شك و تردید قرار داد ولی در صورت انجام سونوگرافی توسط پزشکان ماهر بی شك با اطمینان بیشتری نسبت به از دست نرفتن تشخیص ناهنجاری مهم مطمئن می گردیم.

با این وجود اگر ناهنجاری تشخیص داده شد, به شما درباره نحوه برخورد و اقدامات بعدی مشاوره داده می شود.

در این مواقع می توانید نکات زیر را مورد توجه قرار دهید:

  • در مواردی به دلیل موقعیت نامناسب جنین پزشک قادر به تشخیص همه ناهنجاری ها نخواهد بود.

همچنین اگر شما اضافه وزن داشته باشید به دلیل آنکه چربی بدن انجام سونوگرافی را با مشکل مواجه میکند, ممکن است از دقت سونوگرافی بکاهد. در چنین مواردی باید سونوگرافی در هفته ۲۳ ام از بارداری تکرار شود.

در تمامی مواردی كه در حین انجام سونوگرافی آنومالی ظن پزشک به وجود مشكلی برود, پس از شرح كامل مشكل با شما توصیه می شود که تا ظرف ۷۲ ساعت پس از نتیجه سونوگرافی آنومالی، حتما با پزشک متخصص مشورت نمایید.

  • اگر مشاهداتی مبنی بر وجود مشکل قلبی در جنین باشد, پزشک به درخواست پزشك معالج اقدام به انجام اکو قلب جنین می نماید و بسته به شدت مشکل و نیاز به مداخله، راهکار مناسب ارائه می شود.

با تشخیص مناسب در بعضی موارد لازم است نوزاد بعد از تولد جراحی شود در حالی که در بعضی موارد نیز جراحی در زمانی که جنین در رحم است انجام می شود.

آیا سونوگرافی آنومالی برای مادر یا جنین خطرناک است؟

برخلاف اشعه ایکس, سونوگرافی از اشعه یونیزه استفاده نمی کند و بنابراین به جنین و مادر آسیب نمی رساند. در حین انجام سونوگرافی ممکن است مقداری فشار را احساس کنید اما به هیچ وجه دردناک و خطرناک نیست. این سونوگرافی برای جنین و مادر خطر ندارد و از امواج اولتراسوند یا همان فراصوت استفاده می شود. پس بدون نگرانی می توانید سونوگرافی بارداری خود را انجام دهید.

لازم به ذکر است که سونوگرافی های مکرر و طولانی می توانند خطراتی را به همراه داشته باشند مخصوصا در سونوگرافی سه و چهار بعدی بدلیل حجم زیاد امواج ممكن است باعث گرم شدن آب آمینیوتیك شود پس بهتر است سونوگرافی های خود را توسط پزشک ماهر انجام دهید تا زمان سونوگرافی تقلیل یابد. خوشبختانه سونوگرافی و رادیولوژی دکتر صدری این اصل را همیشه رعایت می نماید.

تفسیر اسکن آنومالی

همانطور که گفتیم بهتر است سونوگرافی آنومالی نزدیک به هفته ۱۸-۱۹ بارداری انجام شود.

نتایج سونوگرافی آنومالی نحوه رشد جنین را در رحم نشان می دهد و به تفسیر تعیین نمودار رشد کمک میکند. با تفسیر نتایج سونوگرافی آنومالی می توان نشان داد که رشد جنین نرمال است یا خیر.

هرگونه ناهنجاری شناسایی می شود و در موارد تشخیص ناهنجاری پزشک آن را با شما در میان خواهد گذاشت.

در سونوگرافی آنومالی موارد زیر نیز بررسی می شود:

  • در سونوگرافی آنومالی تعداد جنین مشخص می شود و فرد میتواند از چند قلو بودن یا نبودن جنین اطمینان حاصل نماید.
  • جنسیت جنین گزارش می شود. در موسسه سونوگرافی دکتر صدری جنسیت جنین در سونوگرافی آنومالی را با دقت صد در صد گزارش می شود.
  • در این نوع سونوگرافی حجم مایع آمنیوتیک گزارش می شود و میزان آن برای تایید وضعیت نرمال جنین در نظر گرفته می شود.
  • قد و وزن جنین مورد بررسی قرار می گیرد.
  • پزشک متخصص با توجه به معیارهای اندازه گیری شده جنین و نسبت های آن می تواند از رشد طبیعی جنین اطمینان حاصل نماید.(برای مثال AC=131 mm نشان دهنده آن است که جنین باید در هفته ۱۸ باشد)
  • ضربان قلب نیز گزارش می شود و میزان آن با رنج طبیعی در زمان مشخص شده مقایسه می شود.
  • وضعیت اندام های حیاتی جنین را مشخص می کند که پزشک بتواند وضعیت رشد جنین را گزارش نماید.

اصطلاحات سونوگرافی آنومالی

  • اصطلاح AC : اندازه دور شکم جنین
  • اصطلاح HC : اندازه دور سر جنین
  • اصطلاح FL : طول ران جنین
  • اصطلاح BPD : اندازه بزرگترین قطر سر جنین
  • اصطلاح AFI : میزان مایع آمنیوتیک

سونوگرافی آنومالی چه چیزهایی را درباره جنین مشخص می کند؟

سونوگرافی، تصویر سیاه سفیدی از جنین را نشان می دهد. سونوگرافی معمولا به صورت 2D (دو بعدی) انجام می شود كه در این صورت تنها میتوان از یك جهت جنین را مورد بررسی قرار داد اما در سونوگرافی 3D و 4D امکان مشاهده تصویر دقیق تر از زوایای مختلف جنین را به ما می دهد.

همانطور که قبلا اشاره شد, این سونوگرافی وضعیت عمومی بدن از سر تا پای جنین را نشان می دهد که رشد, نمو و وجود ناهنجاری را مشخص می کند.

سونوگرافی آنومالی و تعیین جنسیت

با استفاده از سونوگرافی آنومالی می توان جنسیت جنین را نیز تعیین کرد. گاهی به دلیل وضعیت قرار گیری جنین یا حجم چربی شکم مادر، تشخیص قطعی جنسیت جنین سخت می گردد.

خوشبختانه در کلینیک سونوگرافی و رادیولوژی دکتر صدری با دقت صد در صد جنسیت جنین در سونوگرافی آنومالی گزارش می شود. جهت کسب اطلاعات و نوبت گیری با مطب تماس بگیرید.

بهترین مرکز تخصصی سونوگرافی آنومالی در تهران

کلینیک سونوگرافی و رادیولوژی دکتر حسین صدری با بیش از ۲۶ سال تجربه با بروزرسانی دستگاه‌های سونوگرافی و با پرسنلی مجرب و مسئولیت پذیر (از مطب قبلی خود در فلکه دوم تهرانپارس به مطب جدید در سید خندان٬ خواجه عبدالله انتقال یافته است) در خدمت شما عزیزان می‌باشیم. همچنین در این مرکز کلیه نکات بهداشتی و فاصله گذاری اجتماعی جهت رفاه حال مادران عزیز در شیوع ویروس کرونا رعایت شده است.

هزینه سونوگرافی آنومالی

شما می توانید بهترین خدمات سونوگرافی را با مناسب ترین قیمت دریافت کنید. جهت اطلاع از بیمه های تحت پوشش و هزینه سونوگرافی آنومالی با مطب دکتر صدری تماس بگیرید.

سونوگرافی آنومالی و تعیین جنسیت

سوالات متداول مادران در مورد سونوگرافی آنومالی

-آیا اگر در نتیجه سونوگرافی nt(غربالگری اول) گزارش بر سالم بودن جنین داده شود و مشکلی نباشد باز هم انجام سونوگرافی آنومالی الزامی است؟
بله صد در صد لازم است. موارد بررسی شده در غربالگری اول و دوم متفاوت است هر چند كه بعضی موارد در هر دو سونوگرافی انجام می شود.

-آیا مدت زمان انجام سونوگرافی آنومالی اهمیت دارد؟
لازم به ذکر است درست است انجام سونوگرافی با امواج صوتی بوده و خطرات سرطان زایی مانند اشعه ایکس ندارد ولی در سونوگرافی آنومالی به علت حجم وسیع موارد مورد بررسی زمان انجام سونوگرافی را طولانی مینماید و حجم امواج صوتی نیز به نسبت بالا است. در مجموع مخصوصا برای سونوگرافی آنومالی بهتر است با بهره گیری از پزشكان مجرب زمان انجام سونوگرافی را كوتاه نمایید.

-آیا برای غربالگری آنومالی باید ناشتا بود؟
حیر نیازی نیست

-سلام آقای دکتر یه نگرانی شدیدی برام پیش اومده لطفا راهنماییم کنید من ۳۷ ساله هستم، nt دوازده هفته 1.4و nb1.1 بوده از نظر ریسک سندروم ها در آزمایش کم ریسک بودم غربالگری دوم هم کم ریسک بودم برای آنومالی اسکن هفته ی ۱۸ که مراجعه کردم همه ی اندازه ها خوب بود غیر از nb که مقدارش 5 mm بود دکتر شک کرده به تریزومی ۲۱ و دستور سل فری داده من خیلی نگرانم مقدار nb چقدر باید باشه آیا سل فری لازم هستش؟
با توجه به چیزهای گفته شده نه لازم و واجب نیست.

سلام اقای دکتر من هفته شانزدهمم میتونم برای غربالگری دوم بیام یا زوده؟

زوده، بهتره ۱۸-۱۹ هفتگی انجام بدید

منبع: anomaly scan , WebMD

برای کسب اطلاعات جامع در باره سونوگرافی آنومالی، رزرو نوبت و یا استعلام قیمت میتوانید با کلینیک دکتر صدری تماس بگیرید

موسسه رادیولوژی و سونوگرافی دکتر صدری از بهترین و با تجربه ترین مراکز انجام کلیه خدمات مربوط به سونوگرافی و رادیولوژی در شهر تهران است. خدمات ارائه شده در این مرکز عبارتند از: سونوگرافی جنین، سونوگرافی نوزاد، سونوگرافی زنان، سونوگرافی بزرگسالان و رادیولوژی. تمام این خدمات توسط دکتر حسین صدری با بیش از ربع قرن تجربه به همراه کادری مجرب و امکانات به روز دنیا در جهت احقاق شعار خود برای خدمت به شما عزیزان انجام میگیرد.
Coronavirus disease

به اطلاع می رسانیم مطب دکتر حسین صدری از فلکه دوم تهرانپارس به سید خندان خواجه عبدالله انصاری تغییر کرده است.

[instagram-feed highlighttype=hashtag]

شما می توانید در اینستاگرام نیز پیج شخصی دکتر صدری را با کلیک در اینجا٬ دنبال کنید

تمام سوالات خود را در زمینه سونوگرافی تعیین جنسیت وسونوگرافی ان تی و سونوگرافی انومالی و … را مطرح کرده و کاملترین پاسخ را از دکتر دریافت کنید.

8 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

خانه تماسدرباره ماآدرس ما